Přes třicet tisíc lidí se vůbec nehlásí

Jun 6, 2022

Restituční proces se stal na začátku devadesátých let jedním z důležitých mezníků transformace v českém hospodářství. Za tímto krokem stojí snaha zmírnit následky majetkových křivd, kterých se dopouštěl komunistický režim. Některé spory se řeší dodnes a desetitisíce rodin stále čekají na spravedlivé vyrovnání. Zarážející je však i to, že přes 33 tisíc lidí své nároky vůbec neřeší. Čas se krátí, ale pořád je naděje!

Byť by se mohlo zdát, že restituce už jsou dávno vyřešené, opak je pravdou. Státní pozemkový fond, stále eviduje několik desítek tisíc restituentů. „Aktuálně evidujeme cca 40 tisíc restituentů, kteří mají dosud nevypořádaný nárok na náhradní pozemky,“ uvádí Petra Kazdová, tisková mluvčí Státního pozemkového fondu.

Spousta lidí však dělá tu chybu, že se do celého procesu pouští na vlastní pěst. Ve finále totiž zjistí, že je čeká nejen složitá legislativa, ale také nemusí odhalit to, že vyčíslené nároky se mohou ve skutečnosti lišit i o několik stovek tisíc korun.

Pouštět se do procesu na vlastní pěst se nevyplácí

Je to dané hlavně tím, že restituenti získávají za své pozemky kompenzace podle tabulkových cen, které jsou vypočteny z roku 1991 Státním pozemkovým úřadem. Velké rozdíly jsou například v Praze, kde je tržní hodnota mnohonásobně vyšší než finanční náhrada. I z tohoto důvodu je doporučováno obrátit se na spolek My restituenti, kde jsou odborníci, kteří dané problematice rozumí.

„Můžeme potvrdit, že evidujeme více jak 33 tisíc osob, kterým již vznikl nárok na náhradní pozemek, a přesto jej neuplatňují a ani neusilují o jeho vypořádání,“ pokračuje Kazdová. Je důležité upozornit, že čas, který zbývá k tomuto kroku se krátí a dříve nebo později skončí. Proto je na místě své nároky řešit co nejdříve, dokud to ještě naše právo umožňuje.

Zajímá vás něco ohledně restitučního procesu? Potřebujete poradit nebo prověřit restituční nárok?  Náš spolek si zakládá na férovém přístupu a maximální transparentnosti. Kontaktujte nás a my se vám obratem ozveme.

Další aktuality

Spojte se s námi

Prověřujeme restituce po celém území České republiky.

Potřebujete poradit? Máte zájem o bezplatné prověření vašeho restitučního nároku? Vyplňte prosím údaje níže a jeden z našich kolegů se vám brzy ozve zpět.

Chci prověřit svůj nárok