Pandemie, restituce a nevyřešené nároky: Proč se  některým restituentům dostává spravedlnosti až nyní?

Nov 20, 2023

V roce 2021, uprostřed neklidné éry pandemie covid-19, vznikl spolek My restituenti, jehož cílem je poskytnout hlas a podporu těm, kteří bojují o svá práva v rámci restitučních řízení. V exkluzivním rozhovoru s předsedkyní spolku Petrou Devine se dočtete, jak pandemie covid-19 otevřela staré rány a proč se mnozí restituenti až nyní odhodlali k boji za svá práva. „I když pořád existují stovky tisíc nevyřešených restitucí, tak náhrady za majetek se může dočkat už jen zlomek z nich. Podmínky určené zákonem totiž říkají, že o restituce se mohla přihlásit oprávněná osoba v letech 1991 až 1993. Nyní už požádat nelze. Stále ale existují restituenti, jejichž nárok ještě nebyl vypořádán, nebo nebyl vypořádán dostatečně,“ vysvětluje. 

Mimo jiné se dozvíte to, zda je možné v dnešní době požádat o restituční nárok za pozemky, které vlastnili vaši prarodiče nebo jaké jsou případy, kdy stát původní majetek nevydal. Rozhovor, který konečně vnáší světlo do dlouho neřešeného tématu restitucí v Česku, najdete na tomto odkaze: https://medium.seznam.cz/clanek/lucie-koristova-restituce-zpusobily-lidem-dalsi-krivdy-snazime-se-je-narovnat-29976

Další aktuality

Spojte se s námi

Prověřujeme restituce po celém území České republiky.

Potřebujete poradit? Máte zájem o bezplatné prověření vašeho restitučního nároku? Vyplňte prosím údaje níže a jeden z našich kolegů se vám brzy ozve zpět.

Chci prověřit svůj nárok