Nesrovnalosti vůči státu mohou přinést nemalé finance

Jun 6, 2022

Současná situace ve světě představuje pro světovou ekonomiku šok. Rychle rostoucí inflace přiměla české domácnosti více se zajímat o své finance. Jak si naspořit na penzi? Je vhodné si teď pořizovat auto? Jak a kam investovat, abychom měli co nejvyšší zisk? Finance se zkrátka řeší více než kdy dřív. Co kdybychom vám řekli, že od státu můžete získat zpět peníze, které vám dluží?

Majetková restituce je pro mnoho lidí dávno uzavřené téma. Vždyť naše rodina se přeci už k nárokům přihlásila, dostali jsme peníze a případ je vyřešený. Pravda je však taková, že ke spravedlivému vyrovnání docházelo jen sporadicky. Jak je to možné? Rodiny totiž za své historické pozemky získávaly kompenzaci podle tabulkových cen, které v 90. letech vypočítal Státní pozemkový úřad. Často se však stávalo, že restituční nárok byl vypočítán ze špatných sum.

Chyba za statisíce

Představte si rodinu, která vlastní rozsáhlý zemědělský pozemek. Ve 40. letech jim však stát tento pozemek vezme a na jeho místě postaví například obytné domy. Po schválení restitučního zákona, si rodina zažádá o kompenzaci za odňaté pozemky, ale úřad je ocení jako zemědělské, aniž by zohlednil jejich stavební charakter. A statisícová chyba je na světě. Bohužel tento případ není vymyšlený a není ani výjimečný.

Rodiny mnohdy neví, že je jejich nárok špatně vyčíslený a pokud to tuší, nemají energii ani schopnosti na další boj proti státnímu aparátu. A není se čemu divit. Restituční proces totiž není procházka růžovým sadem. „Náprava ocenění restitučního nároku vyžaduje odborné znalosti. Proces zahrnuje různé výzvy úřadům, zpracovávání znaleckých posudků, podávání soudních žalob a účast na soudních řízeních,“ říká právník Milan Prieložný z advokátní kanceláře INVICTA.

Spravedlivá náprava je možná

Dobrou zprávou je, že restituční nárok a jeho uplatnění se nepromlčuje. Stále je tedy možné dosáhnout spravedlivého vyrovnání.  V Česku existují organizace, které se tímto tématem zabývají. Jednou z nejzkušenějších je spolek My restituenti, který pomáhá lidem po celé České republice. Zajímavostí je, že tento spolek byl založen samotnými restituenty, kteří mají s celým procesem vlastní zkušenosti. „Pokud si rodiny původních majitelů zažádaly o kompenzaci do konce ledna 1993, můžeme jejich nárok prověřit a posoudit, zda byl oceněn správně. Platí to i v případě, že byl vykalkulován jako nulový,“ vysvětluje předsedkyně spolku Petra Devine. Zároveň dodává, že prověření nároku je bezplatné a nezávazné. „Až poté se rodiny rozhodnou, zda chtějí v otevření případu pokračovat.“

Pokud vás odrazuje představa složité administrativy, soudních tahanic a nesrozumitelných paragrafů, budete příjemně překvapeni. „O potřebné dokumenty a komunikaci s úřady k prověření nároků se postaráme úplně sami na základě ověřené plné moci. Samozřejmě klientům vše detailně vysvětlíme a konzultujeme s nimi jednotlivé kroky,“ ubezpečuje Devine.

„Cestu bychom sami nikdy nevyšlapali“

Možná se ptáte, zda spolek My restituenti dokáže skutečně pomoci. Restituent Pavel Ryšánek v tom má jasno. „Mezi námi existuje spousta firem, které nabízí pomoc. Ale je třeba rozlišit mezi těmi, kdo vám opravdu chtějí a dokáží pomoci a mezi těmi, kdo hledí jen na své vlastní zájmy a nebojí se použít i nekalé praktiky jako třeba pofidérní smlouvy. Já se v restitučních procesech pohybuji dlouho a mohu říct, že spolek My restituenti je transparentní a moc si vážím jejich lidského přístupu a férového jednání,“ říká.

Podobný názor má i Mariana Novotná Nachtigallová. „Spolek My restituenti nám pomohl uvědomit si, že existuje právní cesta, jak se domoci vyšších náhrad, než jaké byly v minulých desetiletích státem vypláceny. Bez profesionální pomoci a podpory spolku bychom tuto cestu sami nikdy nevyšlapali,“ říká.

Bohužel restituční zákon nebude platný věčně. Už v minulosti tu byly snahy o jeho zrušení, a proto odborníci apelují, že by restituenti s řešením svých žádostí neměli otálet. „Pokud si někdo myslí, že cena, kterou jim úřad vyčíslil není korektní, doporučuji řešit to co nejdříve, dokud to ještě náš zákon umožňuje,“ upozorňuje Devine.

Další aktuality

Spojte se s námi

Prověřujeme restituce po celém území České republiky.

Potřebujete poradit? Máte zájem o bezplatné prověření vašeho restitučního nároku? Vyplňte prosím údaje níže a jeden z našich kolegů se vám brzy ozve zpět.

Chci prověřit svůj nárok