Nejvíce nevypořádaných nároků je v Praze

Dec 19, 2022

Přinášíme vám zajímavá data, která se týkají restitučních nároků. Zjistili jsme, jaká byla celková hodnota vypořádaných restitucí v loňském roce, ať už za nevydanou půdu nebo ostatní zemědělské pozemky. To nejdůležitější číslo ale zůstává stále stejné. Šanci na vypořádání má i po třiceti letech čtyřicet tisíc lidí. 

Víte, kde je evidováno nejvíce nevypořádaných nároků? Podle údajů Státního pozemkového úřadu je to v hlavním městě. Je všeobecně známé, že restituenti dostávali za své pozemky kompenzaci podle tabulkových cen, které stanovil Státní pozemkový úřad v roce 1991. Často se však stávalo, že kompenzace byla špatně vyčíslená a nejhorší situace bývá právě v Praze, kde špatné ocenění způsobuje podhodnocení nároků až osmdesátkrát. Jak je to možné? 

Představte si rodinu, která vlastní zemědělský pozemek. Ve 40. letech jim stát tento pozemek odebere, zemědělství zruší a postaví na něm obytné domy. Po schválení restitučního zákona si rodina zažádá o kompenzaci za odňaté pozemky, ale úřad je ocení jako zemědělské, aniž by zohlednil jejich stavební charakter.

Logicky se to většině restituentům nelíbilo a s rozhodnutím nesouhlasili, což vyústilo v nekonečné soudní spory, které se mnohdy vedou dodnes. Jedním takovým příkladem je příběh rodiny Podhajských, která si na první rozhodnutí úřadu musela počkat celých 25 let.

Dalším zajímavým údajem je i celková hodnota vypořádaných restitucí v loňském roce. V roce 2021 bylo vypořádáno celkem 98,8 mil. korun v nárocích za nevydanou půdu a 1,8 mil. za ostatní zemědělský majetek. Ten nejdůležitější údaj však zůstává stejný. Aktuálně je v evidenci téměř 40 tisíc restituentů s nevypořádaným nárokem na náhradní pozemky.

Je důležité připomenout, že restituční právo se vztahuje nejen na nemovitosti, ale také na movitý majetek. Ve většině případů jde však o zemědělskou půdu. V případě, že není možné pozemek vydat, kompenzuje se tato ztráta převodem náhradního majetku nebo finanční náhradou. 

Pokud patříte ke zmíněným 40 tisícům lidí, kteří se ke svým nárokům v 90. letech přihlásili a mají právo na kompenzaci za nevydané pozemky, teď je nejvhodnější čas se o ni přihlásit. Stejně tak doporučujeme nechat si vyplacené nároky, nebo naopak nároky, které byly státem vykalkulované jako nulové, překontrolovat. 

Kontaktovat spolek 

Další aktuality

Spojte se s námi

Prověřujeme restituce po celém území České republiky.

Potřebujete poradit? Máte zájem o bezplatné prověření vašeho restitučního nároku? Vyplňte prosím údaje níže a jeden z našich kolegů se vám brzy ozve zpět.

Chci prověřit svůj nárok