Restituční nároky z devadesátek: Jak postupovat?

Oct 30, 2023

Zaregistrovali jste svůj restituční nárok v devadesátých letech u pozemkového úřadu? Pokud ano, může vám náležet právoplatná náhrada. Přečtěte si, jak to funguje v praxi, jak ověřit skutečnou výši vašeho nároku a jak vám můžeme v tomto složitém procesu pomoci. 

Víte, že pro získání uplatnitelného nároku je potřeba jen jedna věc – v devadesátých letech minulého století svůj nárok zaregistrovat u pozemkového úřadu. Tím se žadatel o restituci „dostal do systému“ a od toho okamžiku má on nebo jeho dědicové právoplatný nárok na získání adekvátní náhrady za majetek vyvlastněný bývalým komunistickým režimem. 

Restituční nárok je totiž nepromlčitelný a dědičný. Jak to ale funguje v praxi? V tom nejjednodušším případě restituent odkazuje restituční nároky konkrétnímu dědicovi ve své závěti. Bohužel ve většině případů to takhle jednoduché není. 

Restituenti totiž často považují své nároky za vyčerpané nebo o jejich existenci vůbec neví. V tomto případě se tyto nároky dědí ze zákona na pozůstalé dědice. K podědění ale dojde i v případě, kdy nebyly zahrnuty do pozůstalosti s dalším majetkem. Řeč je o takzvaném dodatečném projednání dědictví.

Dalším otazníkem může být i nejistota, jestli jsou pozůstalí skutečnými dědici restitučního nároku. Pokud v tomto tápete, obraťte se na pozemkový úřad, kde zjistíte, jestli je daný nárok v evidenci. Ale pozor, často se stává, že pozemkový úřad už nárok eviduje jako vyčerpaný. Proto je důležité nechat si nárok ověřit prostřednictvím profesionála, který se touto problematikou přímo zabývá. Mnohdy totiž ani sám notář neví, jak v této věci postupovat. 

Pak už následuje ověření historických podkladů, které dokládají skutečnou výši nároku. To je zásadní hlavně v momentě, kdy pozemkový úřad neeviduje žádný zbývající nárok. V tomto případě opět pomohou odborníci, kteří ví, jak s pozemkovým úřadem komunikovat a jak dosáhnout zaevidování zděděného nároku ve správné výši.

V některých případech může být skutečná výše nároku větší, než jak byla původně vyčíslena. Náš spolek má v oblasti restitucí bohaté zkušenosti. Pokud si nejste jisti výší svého nároku, rádi vám s jeho překontrolováním zdarma pomůžeme a pokud zjistíme nesrovnalosti, poradíme vám, jak postupovat dál.

KONTAKTOVAT SPOLEK

Další aktuality

Spojte se s námi

Prověřujeme restituce po celém území České republiky.

Potřebujete poradit? Máte zájem o bezplatné prověření vašeho restitučního nároku? Vyplňte prosím údaje níže a jeden z našich kolegů se vám brzy ozve zpět.

Chci prověřit svůj nárok