My restituenti v médiích: Restituce neskončily, stát se nevyrovnal s tisíci Severočechy. A nejen s nimi

Sep 22, 2023

 V Ústeckém kraji existují náhradní pozemky za více než 33 milionů korun. Hlásí se o ně ale málokdo. Jak je možné, že takovéto částky zůstávají ležet ladem? Přesně na to se zaměřil článek, který vyšel v Ústeckém deníku.

Ten se mimo jiné dotazoval i naší předsedkyně Petry Devine na to, proč restituenti v severních Čechách neuplatňují svá práva. „Někteří se obávají složitého soudního procesu, jiní zase nechtějí vracet myšlenky k bolestivým vzpomínkám z minulosti,” uvádí předsedkyně.

Alarmující je však i skutečnost, že restituenti často nevědí o chybách, které stát udělal v restitučních procesech. Příběhy o pozemcích, které byly původně zemědělské a pak se na nich postavily obytné domy, jsou jen špičkou ledovce. „Po schválení restitučního zákona si rodina zažádala o kompenzaci za odňaté pozemky, úřad je však ocenil jako zemědělské, aniž by zohlednil jejich stavební charakter. Rozdíl tak může sahat až k milionovým částkám.

Celý článek z Ústeckého deníku si můžete přečíst zde.

Pokud máte pocit, že by se tato problematika mohla týkat i vás nebo vaší rodiny, neváhejte se na nás obrátit.

Další aktuality

Spojte se s námi

Prověřujeme restituce po celém území České republiky.

Potřebujete poradit? Máte zájem o bezplatné prověření vašeho restitučního nároku? Vyplňte prosím údaje níže a jeden z našich kolegů se vám brzy ozve zpět.

Chci prověřit svůj nárok