Restituce na Kladně: Spolek, který nabízí bezplatnou pomoc

Aug 31, 2023

Restituce na Kladně: Spolek, který nabízí bezplatnou pomoc

Mnoho rodin na Kladensku přišlo o své pozemky a majetková práva během znárodnění a vlády komunistů. Následoval složitý restituční proces a sporná finanční náhrada. Tou to však nemusí skončit. V současné době je stále možné nechat si prověřit správnost určených náhrad za nevydané pozemky a dosáhnout spravedlivého vypořádání.

České město Kladno je pro většinu lidí průmyslovou oblastí. Během vlády komunistů bylo toto středočeské město centrem těžkého průmyslu, kde vyrostl třeba Závod AZD, Kablo Kladno nebo Poldi Kladno. Ještě předtím, než se město proměnilo na průmyslovou velmoc, mnoho rodin tyto pozemky obhospodařovalo i po několik generací. Pak přišlo znárodnění. 

Státní úřady většinu pozemků zabavily a rodiny tak přišly o své domovy a živobytí, ztratily své kořeny, a hlavně své majetkové právo. Pak následoval rok 1989 a s ním i světlo na konci tunelu. Restituční zákon, který umožnil vydat lidem určitý majetek, kterým jim byl v období od 25. února 1948 do 1. ledna 1990 odebrán. Ten měl ale velké mezery. Navrácení majetku často vyústilo i v mnohaleté soudní spory, a řada z nich nebyla dosud definitivně ukončena. Problém se jmenuje finanční náhrada. 

Pokud rodina přišla o zemědělský pozemek, na kterém nechal stát postavit třeba sídliště, rodina měla právo na finanční náhradu, která odpovídá ceně odebraného majetku. Příslušný úřad však ocenil tento pozemek jako zemědělský, aniž by byl zohledněn jeho stavební charakter. Jedná se o velmi časté případy, které se však stále dají řešit.

Bezplatné poradenství 

Abyste zjistili, zda náhrady za vaše nevydané pozemky byly správně oceněny pozemkovým úřadem, stačí splnit jen jedinou podmínku – v 90. letech minulého století musela vaše rodina restituční nárok zaregistrovat u pozemkového úřadu. Pokud tak učinila, není nic jednoduššího, než si ho nechat překontrolovat.  “Ve většině případech, které jsme prověřovali, se ukázalo, že pozemkový úřad nesprávně určil finanční náhradu za pozemky, které restituenti nemohli získat v rámci restitučního procesu zpět,” dodává Petra Devine, předsedkyně spolku. 

Celý proces je navíc jednodušší, než si možná myslíte. Existuje totiž řada organizací připravených pomoci a spolek My restituenti je jedním z nich. Za spolkem stojí skupina odborníků, kteří za sebou mají mnoho vyhraných soudních sporů, a rozhodli se předávat své zkušenosti a kontakty bezplatně dále. 

Další aktuality

Spojte se s námi

Prověřujeme restituce po celém území České republiky.

Potřebujete poradit? Máte zájem o bezplatné prověření vašeho restitučního nároku? Vyplňte prosím údaje níže a jeden z našich kolegů se vám brzy ozve zpět.

Chci prověřit svůj nárok