My restituenti v médiích: Řekněte si o svůj zapomenutý poklad

Jun 22, 2023

Existuje otázka, kterou jste si možná nikdy nepoložili. Máte doma v šuplíku zapomenutý poklad? Nejde přitom o rodinné šperky nebo sběratelské kousky. Máme na mysli něco, co může mít mnohem větší hodnotu – nedostatečně vypořádané či nedotažené restituční nároky.

Nedávno naše předsedkyně, Mgr. Petra Devine společně s Mgr. Milanem Prieložným, advokátem z advokátní kanceláře INVICTA, poskytli rozhovor, ve kterém se zabývali touto důležitou problematikou. Společně objasňovali, co jsou restituční nároky, kdo na ně má nárok a jak je možné tyto nároky uplatnit.

Rozhovor přinesl důležité poznatky. Restituční nároky z 90. let jsou nepromlčitelné a dědičné. Jinými slovy zapomenutý poklad může stále existovat. Navíc “I vypořádané restituční nároky je možné znovu „otevřít“ a zrevidovat správnost jejich ocenění. V podstatě jde o ověření, že vypořádání restitučních nároků bylo spravedlivé a žadatel dostal správnou protihodnotu,” řekl v rozhovoru MIlan Prieložný. 

Naše předsedkyně, Mgr. Petra Devine navíc zdůraznila, že stále existuje mnoho lidí, kteří na restituci měli nárok a možná to někdo z rodiny i řešil, ale ve finále nikdo neví, jak proces dopadl. Je také možné, že restituenti dostali nějaké vyrovnání, které ale nemuselo být adekvátní k hodnotě daného majetku. “I když jste do této chvíli žili v přesvědčení, že pro vás je to uzavřená kapitola, věnujte tomu chvíli času a pokud můžete, najděte doklady, které doma k vašim restitučním nárokům máte,” zdůraznila. 

Celý rozhovor najdete na portálu idnes.cz. A pokud vás cokoliv ohledně restitučního procesu zajímá, neváhejte se na nás obrátit. 

Další aktuality

Spojte se s námi

Prověřujeme restituce po celém území České republiky.

Potřebujete poradit? Máte zájem o bezplatné prověření vašeho restitučního nároku? Vyplňte prosím údaje níže a jeden z našich kolegů se vám brzy ozve zpět.

Chci prověřit svůj nárok