Nejistota restituční tečky: Obavy z ukončení vypořádání majetkových nároků

Apr 27, 2023

Mnoho restituentů se obává, že vypořádání majetkových nároků v České republice se brzy uzavře a proces restitucí tak skončí. Jedná se o tzv. “restituční tečku”. Co to znamená pro restituenty a jaké jsou důsledky?

Pokud patříte mezi restituenty, určitě jste se s pojmem „restituční tečka“ už setkali. Tento termín se vztahuje k možnému ukončení procesu řešení restitučních případů. Restituce běžně trvají mnoho let a restituční tečka by mohla způsobit, že někteří lidé, kteří stále čekají na vyřízení svých požadavků, by mohli zůstat bez náhrady. Nejedná se přitom o žádnou novinku. Česko se s ní potýkalo už dvakrát.

Do zákona o půdě se poprvé dostala za koaliční vlády vedené ČSSD, a to přes odpor pravicové opozice, která se ji ještě koncem roku 2005 na poslední chvíli pokusila odložit. Nakonec ji na základě návrhu 24 senátorů a 57 poslanců krátce předtím, než měla vstoupit v platnost, omezil Ústavní soud. Podruhé zavedla restituční tečku novela zákona o Státním pozemkovém úřadu z roku 2016, následně však byla v roce 2018 Ústavním soudem zrušena.

Už tenkrát se řešil hlavně legitimní cíl a to, že restituční tečka by připadala v úvahu až ve chvíli, kdy by státu došly vhodné náhradní pozemky, což se naštěstí neprokázalo. S druhou restituční tečkou zase silně nesouhlasil Spolek pro ochranu zájmů restituentů a předseda soudu Pavel Rychetský v té době zdůraznil, že novela vůbec neřešila, co bude s probíhajícími soudními spory.  

Je jasné, že dřív nebo později restituce skončí a stále není jasné, jaké by to mělo důsledky pro restituenty, kteří čekají na vypořádání svých nároků, kterých je podle Českého pozemkového úřadu přes 40 tisíc.

Proto doporučujeme, aby restituenti podávali své žádosti o překontrolování svých nároků co nejdříve a neotáleli. Doufejme, že stát bude i nadále pokračovat v procesu vypořádávání nároků, dokud všechny nároky nebudou vyřízeny.

Zajímá vás něco ohledně restitučního procesu? Potřebujete poradit nebo prověřit restituční nárok? Náš spolek si zakládá na férovém přístupu a maximální transparentnosti. Kontaktujte nás a my se vám obratem ozveme.

Kontaktovat spolek 

Další aktuality

Spojte se s námi

Prověřujeme restituce po celém území České republiky.

Potřebujete poradit? Máte zájem o bezplatné prověření vašeho restitučního nároku? Vyplňte prosím údaje níže a jeden z našich kolegů se vám brzy ozve zpět.

Chci prověřit svůj nárok