S právní pomocí můžete dosáhnout první nápravy už do dvou let

Jun 6, 2022

Restituce jsou jedním z výrazných milníků českého hospodářství. Tzv. restituční zákon umožnil vydat lidem pozemky, které jim byly odebrány v období od 25. února 1948 do 1.ledna 1990. Celý restituční proces se však v průběhu let měnil, upravoval a k jeho úspěšnému absolvování je potřeba splnit mnoho povinností. Právě proto byl založen spolek My restituenti, který vás srozumitelně provede celým procesem od začátku do konce.

S restitučními procesy máme osobní zkušenosti a v průběhu naší cesty jsme se setkali s několika restituenty, kteří tápali, jak a kde vyřešit svůj nárok. To bylo také hlavním důvodem, proč jsme se rozhodli založit spolek, který bude v těchto záležitostech každému nápomocen.

Nejsme na to sami, protože našimi partnery jsou profesionálové z řad právníků, na které se můžeme kdykoliv obrátit. Společně pomáháme lidem prověřit jejich nárok a v případě zájmu znovu otevřít jejich případ a pomoci dosáhnout spravedlivého vyrovnání. 

Musíme být ale upřímní. Koneckonců, jako spolek si zakládáme právě na férovém přístupu, a především na upřímném jednání. Pravdou je, že některým lidem už bohužel pomoci nedokážeme. Jedná se o ty, kteří nepožádali o vrácení v zákonem stanovené lhůtě. Tedy do 31.1. 1993 pro osoby s trvalým pobytem v ČR a ve lhůtě 9.2. – 9.8. 1996 pro osoby, které nesplňovaly podmínku trvalého pobytu v ČR. Pomoci nedokážeme ani lidem, kteří svůj nárok přeprodali.

Stále je však čas překontrolovat již uplatněný a vyčíslený nárok. Možná budete překvapeni, ale v 90. letech se často stávalo, že nároky byly vyčísleny nesprávně. 

Proces může být urychlen i o několik desítek let

Když máte po ruce profesionály, kteří v tom umí chodit, dá se proces zvládnout výrazně rychleji, což potvrzuje i František Sedláček, právník z advokátní kanceláře INVICTA. „Pokud se bavíme o časovém aspektu, tak dle našich zkušeností docílíme první nápravy zhruba do dvou let od převzetí případu. Celkové vypořádání nároku závisí na jeho velikosti a tím pádem na počtu žalob. Absolvovat tento proces bez právníka, pokud si na to restituent troufne, může trvat i desítky let.”

Poslední statistiky ukazují, že Státní pozemkový úřad už vypořádal nárok cca 90 tisíc lidí, popřípadě jejich dědiců. Pokud jste mezi nimi i vy, můžete si celý nárok nechat překontrolovat, a to i v případě, když je nulový. „Zpravidla je možné toto ocenění navýšit. Restituční nárok a možnost jeho uplatnění se totiž nepromlčuje. Výjimkou je případ, kdy restituent všechny své nároky v minulosti prodal. Takový nárok už nelze obnovit,” vysvětluje Sedláček.

Zajímá vás více? Kontaktujte nás a my se vám obratem ozveme.

Další aktuality

Spojte se s námi

Prověřujeme restituce po celém území České republiky.

Potřebujete poradit? Máte zájem o bezplatné prověření vašeho restitučního nároku? Vyplňte prosím údaje níže a jeden z našich kolegů se vám brzy ozve zpět.

Chci prověřit svůj nárok