Příběh rodiny Mariany Novotné

Jun 6, 2022

Hned od roku 1948 se moje rodina stala pro komunistický režim nebezpečnou. Stát přišel a zavřel zubní ordinaci mému pradědečkovi, advokátní kancelář mému dědečkovi a byly jim určené dělnické profese, ale ani to nestačilo. Pradědeček Karel Máchal byl zatčen, uvězněn a odsouzen za pomoc řádovým sestrám, pro které 50. léta minulého století byla učiněným peklem. 

Kromě uvěznění pradědečka, který se ve vězení nedožil pravomocného rozsudku, ztráty profese, zákazu studia mým rodičům, přišly konfiskace majetků. Postupně komunisté sebrali všechen majetek uložený v pozemcích a dalších nemovitostech. Úspory pak schramstla měnová reforma v roce 1953.

Život ani promarněné příležitosti nikdo nevrátí. Narovnání majetkových křivd po roce 1989 částečně řešily restituce.  Ale jak jde čas, na pozemcích už stály domy jiných lidí a pozemky tak nemohly být vydány, aby nový demokratický stát nevytvářel další křivdy jiného druhu. Nevydané pozemky tak měly být nahrazeny jinými pozemky z majetku státu, ale moje rodina, která vlastnila část Košíř v Praze 5 dostala náhradou nezajímavé kousky polí umístěné různě po republice. Což ani trochu neodpovídalo původní hodnotě našich pozemků.

Spolek My Restituenti nám pomáhá dosáhnout spravedlivějšího narovnání majetkových křivd způsobených komunistickým režimem. Jsme rádi, že jsme dostali příležitost opřít se o tým profesionálů v této oblasti a věříme, že know-how partnerů spolku povede ke zdárnému cíli i v případě naší rodiny.

Mariana Novotná
dcera restituentky

Další příběhy

Spojte se s námi

Prověřujeme restituce po celém území České republiky.

Potřebujete poradit? Máte zájem o bezplatné prověření vašeho restitučního nároku? Vyplňte prosím údaje níže a jeden z našich kolegů se vám brzy ozve zpět.

Chci prověřit svůj nárok